Развлечения

Когато прекарвате свободното си време в Рибарица, освен да се наслаждавате на чистия въздух и красивата природа, може да посетите много забележителности и да практикувате различни дейности. Хотелът разполага с аниматор и водач на екопътеки.

Най-голямата и най-посещавана забележителност на Рибарица е лобното място на водачът на Априлското въстание от 1876 г. и любим герой на рибарчени – Георги Бенковски. Намира се в местността Костина на 3 км по асфалтов път от главната улица в Рибарица, също носеща името на Георги Бенковски. Освен паметникът на революционера, на това място се намира Кървавото кладенче, в което е била измита отсечената глава на Бенковски  и мостчето, по което е минал за последно.
Събитието, което привлича ежегодно стотици посетители е Честването на годишнината от смъртта на Бенковски и представянето на Живата картина на последните му часове – всяка година на 25 май.

Разходка по пътеки и маршрути в Национален парк „Централен Балкан“.

Изкачване до някоя от околните хижи с невероятни панорамни гледки – хижа Васильов (с интересен параклис и връх Васильов, най-високият в Предбалкана – 1490 м), хижа Веженхижа Бенковскихижа Ехохижа Козя стена.
Изкачване на първенеца на Тетевенския балкан – връх Вежен с височина 2198 м. Разбира се при подходящо време. Изходен пункт е хижа Вежен. Преходът  не е труден – около 2 часа и 30 мин. по-бавно и спокойно темпо; има лятна и зимна маркировка (а ние от Рибарица при изкачването му винаги носим и трупаме на върха по някой камък, за да го направим висок 2200 м :-). Също заравненият връх Булованя 2043 м над хижа Бенковски, връх Братаница – 1992 м и др.
Да се разходите по екопътека „По стъпките на Бенковски“ между село Рибарица и село Дивчовото. Маршрутът е много лек и приятен с продължителност около 4 часа.

Вирчетата по течението на река Бели Вит, подходящи за речна рекреация и риболов като Гайкиния (най-близкият до хотел Върджин), Вълковия, Черния и много други.
Може да наблюдавате Скален мост при скалния венец над селото в района на Военната станция. Вижда се добре следобед при слънчево време от главния път. В този район се намира и Яковата пещера, която не е адаптирана за посещения, за съжаление.

В района на Рибарица има много извори. С приятен вкус и голям дебит е този на 20 м по течението на река Костина над лобното място на Г. Бенковски. Също Борисовата чешма след края на Рибарица по пътя за село Шипково.

 Бране на билки – червен и жълт кантарион, бял равнец, леворда, иглика, риган, живовляк, киселец (киселек, по рибарски), мащерка и много, много други. Бране на горски плодове като червена и черна боровинка в по-високата част на планината, диви ягоди, диви капини, малини, шипки, глог и др.  Бране на гъби като царицата в нашия район – манатарката, също пачи крак, сърнела, кладница, млечница и др.

Наблюдаване на редки и застрашени растителни видове като еделвайс в района на резерват „Козя стена“, бяла мура, омайниче, самодивско лале при хижа Вежен, вековни букови дървета по екопътека „По стъпките на Бенковски“ и мн. др.  Могат да се наблюдават диви животни като соколи( рибарчени ги наричат гераци и хич не ги обичат, защото им нападат пиленцата), да чуете славеи, синигери, кукувици, улулици, да видите при късмет сърна, язовец, видра, лисица, таралеж, катерица, дъждовник и много, много други видове.

В реката все още могат да уловят риби като балканска пъстърва, черна мряна, речен кефал и други. Също така има възможност за спортен риболов в местността „Върбака“ между Рибарица и Тетевен.

Разходка с коне на територията на землището на Рибарица.

Новата църква на Рибарица – „Св. Панталеймон“. За съжаление не работи постоянно, само в почивни и празнични дни.
Тепавица за пране на черги, одеала и други в местността Заводна.

В Рибарица е удачно да се придвижваш  с велосипед, поради голямата дължина на селото. А околните възвишения на селото са подходящи за планинско колоездене. Могат да се наемат велосипеди под наем.

Отдаваме и автомобил под наем Toyota corolla 1.4 I

Цени за наем:

ПЕРИОД ДЕПОЗИТ 1 ден 2 – 4 дни 5 – 9 дни 10 – 19 дни 20+ дни
Януари -Декември 100.00 36.00 /ден 35.00 /ден 21.50 /ден 20.00 /ден 17.00 /ден

Пълно автокаско

Цените са в български лева с включено ДДС.

Минимум възраст на водача: 21 години       Ръчна скоростна кутия, Дизел, 4+1 пътници, 4 врати, Багаж: 2 големи + 1 малък куфар, Климатик, CD плейър, Радио, Въздушни възглавници, ABS, Поставка за кафе, Аларма, Централно заключване, Хидравличен волан, Ел. стъкла, Ел. огледала, USB вход, AUX вход, Bluetooth, колата се отдава в гр.Ловеч или с.Рибарица .

Фирмата  разполага с 1 автомобил и се отдава при предварителна заявка от наемателя!

 

Всяко лято през месец юли се провежда Празник на народния обичай и автентичната носия, както и Рокерски събор, и двете се провеждат в местността Костина.

Естествено преобладават природните забалежителности, нали сме планинско село.

Какво да посетим в района на Рибарица – забележителности:
В помощ на вас, туристи в Рибарица – какво си заслужава да посетите в района на Рибарица, на една полудневна или еднодневна екскурзия.

На първо място това е пещерата Съева дупка, адаптирана за посетители, с уникални сталактити, сталагмити и сталактони. От време на време се провеждат концерти в нея. В района на пещерата има ферма за щрауси, която също може да се посети. Пещерата е на около 40 км от Рибарица.

Посещението на Съевата дупка може да се съчетае с другата голяма забележителност на района – Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец“, най-малкият манастир в България с прекрасно панорамно местоположение, на ок. 40 км също.

 

На 12 км се намира общинският център – град Тетевен. Освен пазаруване, в Тетевен може да посетите Градския исторически музей Тетевен, който е част от 100 туристически обекти в България с печат. Интересна е църквата „Св. Всех Святих“ с руски камбани и дърворезба от тетевенски майстори; манастирът „Св Илия“Бобевската къща, паметниците на Васил Левски, на Петко Милев Страшния, на Сава Младенов и др., магазин и ателие с ръчно изработени вълнени и памучни изделия.

В Тетевен може да се забавлявате във въжен парк за приключения „Адреналин“.

В землището на Тетевен има голям брой извори. На 12 от тях е направен спектрален анализ и са определени биофизичните им, биологични и медицински ефекти. Преобладават тези с релаксиращ ефект на нервната система, стимулиращ ефект на гладката мускулатура и антиоксидантен ефект ( http://www.medicalbiophysics.dir.bg/bg/index.html).

В махалата Козница на Тетевен се намира екопътека „Под пръските на водопада“. Изключително приятно и прохладно място в горещите летни дни. От началото на пътеката до водопада „Скока“ е около 20 минути пеша по долината на река Козница. Мястото е подходящо за пикник – има разположени няколко маси с пейки.

Интересен обект е заслон „Опасният зъб“ с изключително красива гледка към града. Пътеката до заслона е малко екстремна в последната си част.

Друга приятна пътека за разходка с красива панорамна гледка към града е до параклисът „Покров Богородичен“. Изходен пункт за нея е село Бабинци, което се намира около 10 км над Тетевен.

Съответно на 30 км и на 40 км от Рибарица се минералните басейни на с. Шипково и с. Чифлика, община Троян.
На около 45 км е град Троян.
На около 55 км в село Орешака се намира третият по големина манастир в България – Троянският манастир „Успение Богородично“, който съхранява чудотровната икона на Богородица Троеручица и с храмов празник на 15 август.
В района на Троянския  манастир се намират Природо-научният музей в село Черни Осъм и Националното изложение на занаяти и изкуства в село Орешак.